top of page
Search

Президент - не слуга. Україна - не народна демократія

І ось тут і виникає питання – що за «створення програми разом з народом»? Або «програми» інших кандидатів, які або тарифи на газ знижують в мільйон разів, або постійно «слухають народ»?. Причому «народ» - це виключно бабусі на рекламних бордах.

Президент України має показати тільки декілька пунктів програми. 1. Питання, що стосуються безпеки і оборони (особливо зараз, в час війни), 2. Наскільки добре він буде вести переговори і наскільки добрі у нього стосунки з іншими державами. Причому вказати, чи раптом не йде він проти «засад зовнішньої політики», що визначила ВР. А це – цілком конкретні пункти - поглиблення співпраці, і згодом членство в НАТО, і членство в ЄС (ст. 11 ЗУ «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики»). Якщо пощастить – то ці норми будуть і в Конституції. Все.

А як щодо «народ напише програму»? Так все дуже просто. Людство створило цікавий інструмент для вираження своєї волі – парламентаризм. Народ голосує за депутатів або партії, які його представляють. Останні приймають рішення, в тому числі – щодо засад політики, бюджету та інше. Це вже є. Чи є ідеальні партії і чи вони стовідсотково є представниками народу – це вже інше питання. Але інститут є. Для поточних питань на місцях є навіть свої «маленькі парламенти» - обласні, районні, міські, сільські ради, депутати громад.

Виборці обрали депутатів, потім – Президента для керівництва обороною та зовнішніми зносинами, Кабмін виконав.

Тому, якщо вам так хочеться нормального Президента, який би робив так, як хоче народ – треба проходити довгий і важкий шлях усіх цих органів. А якщо хочете так званої прямої демократії – теж можна, але в СРСР, або Північній Кореї, або в Донбасяо та Лугандоні. Там - народна демократія, соціалізм, комунізм та інші ізми. Хоча все одно не вийде.

І ще одне, хто також не знає. Президент – не слуга народу, він є Главою української держави. Менеджером, що має вести країну в правильний бік і захищати її під час цього походу. Лідером нації на 5 чи максимум 10 років підряд.

Тому, якщо кандидати говорять вам про все на світі, тільки не про оборону чи зовнішні відносини України – це кандидати на посилання зовсім не в Адміністрацію Президента.

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page